Inscrie locatie de cazare in Delta Dunarii

Cauta cazare in..

Cazare Delta Dunarii - Poze

              Horoscop 

Delta Dunarii

Pescuit

Pescuitul bibanului la vobler

Numar Vizualizari: 5041

 

Pescuitul bibanului la vobler

Echipamentul necesar pescuitului cu vobler la biban face parte din clasele Light – Medium Light.

Lanseta nu necesita o putere de aruncare mai mare de 20g, trebuie sa fie flexibila pe varf dar cu o rezerva de putere care sa permita un drill in conditii de siguranta chiar si cu un biban de dimensiuni mari. Ca lungime, de preferat in pescuitul din barca ar fi 1.98m sau 2.10m, iar de pe mal 2.40m sau 2.70m pentru a putea permite explorarea locurilor promitatoare aflate la distanta mai mare si un control bun al pestelui in cazul unui mal accidentat.

 Recomandare in pescuitul din barca: ET Skill 2 2.10m/5-15g / BeastMaster AX Spinning L 1.80m/2-8g / Alivio AX Spinning ML 2.10m/5-20g / Bull Fighter 2.55m/5-25g / ForceMaster Spinning ML 2.10m/5-20g / Trinis TRS 602L 1.83m/2-7g.

Recomandare in pescuitul de pe mal: ForceMaster Spinning ML 2.40m/5-20g / Bull Fighter 2.55m/5-25g / Phazer 2.40m/25g / Lightning LRS-80 UL 2.40m/3-15g / BeastMaster AX Spinning ML 2.40m/5-20g / SpeedMaster ML 2.40m/5-20g.

Mulineta adecvata acestui stil de pescuit trebuie sa fie de dimensiuni reduse, cu capacitate de inmagazinare a firului de maxim 0.20mm/150m si raport de recuperare cuprins intre 4.7 si 5.1 la o rotatie de manivela. Frana de recomandat ar fi sa se situeze pe tambur deoarece permite o plaja de reglare mult mai fina, iar antireversul infinit pentru un mai bun control al stoparilor in prezentarea nalucii.
Un aspect important in alegerea mulinetei este echilibrarea mulinetei cu lanseta astfel incat sa formeze un ansamblu lejer.
Asadar la o lanseta mai lunga vom alege o mulineta putin mai grea pentru a deplasa centrul de greutate dinspre varful lansetei spre mandrina.

Recomandare:
BeastMaster AX Spinning UL 1.80m/2-8g si Symetre 750FI
sau
ForceMaster Spinning ML 2.40m/5-20g si Exage 1000 FA

Firul folosit in pescuitul la vobler trebuie sa fie neaparat monofilament pentru a nu-i modifica evolutia in prezentare.grosimea firului trebuie sa se incadreze intre 0.12mm si 0.20mm in functie de marimea nalucii si a pestilor vizati.
In ceea ce priveste culoarea, aceaste este de preferat sa fie cat mai apropiata de cea a apei sau chiar transparent.

Recomandare: Trilene Sensation 0.18mm / Ultra Knot Verde 0.16mm / Magic Touch 0.16mm/100m / Trilene Sensation 0.14mm.

Prinderea voblerelor la fir se va face prin nodul rapala sau prin intermediul unei agrafe rotunde tip duo lock. Este obligatoriu ca agrafa sa fie rotunda la capete pentru a da libertate in miscare voblerului.

Recomandare: Agrafe duble Becket nr.1

Cat despre voblere nu cred ca exista unul cu care sa fi avut aceleasi rezultate in locatii diferite dar ca o caracteristica de baza a voblerelor cu lipici la biban as putea sa spun ca au bataie marunta, vibratie puternica si dimensiuni cuprinse intre 2.5cm si 7cm.

Dar sa nu uitam ca nu de putine ori am avut surpriza ca in voblere mari 10-12m, destinate cu predilectie stiucii, gen Salmo Slider, sa simtim muscatura hotarata a unui biban care nu depaseste cu mult dimensiunea voblerului.

Alegerea tipului de vobler se va face in functie de locatie, conditiile climaterice, claritatea apei, mediul in care se pescuieste, tipul de structuri existente(atunci cand e cazul) si de cat de activi sunt pestii.

Un aspect important in alegerea voblerului este culoarea acestuia. In general se folosesc culori stridente atunci cand pestii sunt foarte activi si culori naturale sau mai terne cand pestii sunt banuitori si slab activi, iar apa este foarte limpede. Deasemenea, cand pestii sunt apatici putem sa folosim o culoare stridenta pentru a le stimula agresivitatea.

 Cele mai utilizate culori stridente sunt Green Tiger, Fire Tiger, Hot Crawdad, Red Head, Hot Perch, Yellow Dace, etc., iar cele natur ar fi Dace, Dace Blue, Perch, Roach, Silver, Gold ,etc..

Ca o regula de baza, voblerul trebuie sa imite cat mai natural miscarile momelii preferate de bibani in locatia respectiva si sa aiba marimea/culoarea corelata corespunzator cu aceasta.

Astfel iarna, primavara devreme si toamna tarziu apa fiind rece, activitatea pestilor este scazuta si prefera voblere cu evolutie pe verticala gen SP Vibe 221 7cm/14g, Glassie Vib 50 sau Zipper si voblere scufundatoare cu bataie marunta de exemplu Count Down, Salmo Hornet.

In primul caz voblerul se va prezenta in apropierea zonei de fund a apei pe verticala in dinti de fierastrau cat mai amplu si cu pauze mari deoarece majoritatea atacurilor survin pe miscarea de cadere a voblerului, iar in cazul voblerelor scufundatoare prezentarea se va face cu opriri dese si variatii in viteza de recuperare.

In sezonul estival bibanii sunt activi dar nu se lasa pacaliti foarte usor de momelile artificiale datorita hranei care abunda.
 De obicei vara bibanii pot da senzatii tari in pescuitul cu popper de mici dimensiuni jucat alert in lungul malurilor dimineata devreme atunci cand vaneaza frenetic puietii ce dau impresia ca s-ar suii pe mal numai sa scape.
Culorile preferate sunt cele deschise sau stridente gen alb sidef, fire perch, galben,etc.
Un raspuns pozitiv putem avea si in prezentarea unui vobler plutitor de dimensiuni mici(pana la 4cm) tip stop&go in apropierea tufelor submerse din apropierea malurilor sau a altor structuri subacvatice gen crengi, pietre, radacini, cocioace, etc.

Enumeram in acest caz cateva voblere excelente Rapala Original Floater 3cm Silver, Perch / Cozma Model A 4cm O, D1, A9, A10 / Salmo Hornet Floating D, DB, GS, HP, SCW, RCW, etc.


Odata cu venirea toamnei, incepand cu luna septembrie temperatura scade, vegetatia incepe sa dispara si odata cu ea si hrana bibanului. In acesta perioada bibanii se strang in bancuri si se hranesc intens pe toata durata zilei pentru a acumula rezervele necesare supravieturii pe timp de iarna si formarii icrelor.
Acum e timpul pentru o partida de neuitat la biban, cand ii gasim usor si raspund la mai toate tipurile de voblere, atat suspending cat si sinking sau floating, cu predilectie in culori si combinatii de culori stridente dar si natur, in functie de zona in care ii gasim.

Am observat ca de obicei bancurile de biban prefera sa stea in amonte sau aval de hidrocentralele plasate pe cursul raurilor ce formeaza lacuri de baraj locatie in care cele mai bune rezultate le obtinem cu voblere scufundatoare. Prezentarea voblerului in cazul de fata va fi de tip Jerk cu miscari scurte si frecventa diferita a intinderii firului dar nu inainte ca acesta sa ajunga in zona fundului deoarece cele mai multe atacuri vor surveni pe cadere.

In cazul lacurilor naturale vom intalni bibanii in apropierea pragurilor cu apa adanca, cu structuri submerse. Ca voblere se recomanda tot cele sinking atat cu prezentare pe verticala cat si liniara, prezentate in mod alert. Nici voblerele floating sau suspending nu sunt de neglijat, mai ales cele cu scufundare rapida la tractiune, jucate energic cu schimbari de directie bruste si pauze alternante ca perioada de timp.

 Ca voblere recomandate ar fi Rapala Husky Jerk Glass Perch, Silver, Glass Clown / Rapala Original Floater Silver, Hot Steel, Perch / Rapala Count Down Silver, Perch / Cozma model A B7, O, D1, C9, RH, E4.

 Sa nu uitam ca in Delta Dunarii si in alte locatii in care prada are dimensiuni mai mari decat in mod normal se pot prinde bibani si la voblere cu de dimensiuni considerabile 10cm-15cm cum ar fi Salmo Slider, Salmo Perch, Strike Pro Flex Phantom, etc.

Fir intins.
< Inapoi

Comentarii vizitatori

Nu exista momentan nici un comentariu !

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu Mai aveti 350 caractere
  CAPTCHA Image
Ce vedeti in imagine? *
Campurile marcate cu * sunt obligatorii !

Ultimele anunturi


Vezi toate anunturile

Log in client...

Solicita oferta de cazare in Delta Dunarii Cazare Delta Dunarii - Uzlina

Clasament locatii delta dunarii conform votului vizitatorilor

Oferte last minute

Ultimele subiecte forum

Solunar

                Solunar 2017


Cazare Delta Dunarii


Cazare Delta Dunarii - portalul locurilor de cazare din Delta. Aici gasesti o sumedenie de locuri de cazare din orice locatie a Deltei Dunarii: pensiuni, hoteluri, vile. Click aici pentru Oferte cazare in Delta Dunarii.





 

Cazare Delta Dunarii Contact: contact@cazaredelta-dunarii.ro