Inscrie locatie de cazare in Delta Dunarii

Cauta cazare in..

Cazare Delta Dunarii - Poze

              Horoscop 

Delta Dunarii

Curiozitati din Delta Dunarii

Stiati ca..

Numar Vizualizari: 2117

 


Curiozitati din Delta Dunarii

Delta Dunarii este unica delta din lume, declarata rezervatie a biosferei.

Suprafata Deltei Dunarii creste anual cu aproximativ 40 de metri patrati.

Cea mai insorita localitate a Romaniei este orasul Sulina. Aceasta localitate este situata la cea mai joasa altitudine din tara noastra.

In Delta Dunarii se intalneste cea mai mica densitate a populatiei din Romania, un locuitor la 30 de hectare.


In Delta Dunarii intalnim cea mai compacta suprafata de stufaris de pe glob.

In Delta Dunarii, se intalnesc doua plante carnivore, otratelul de balta si aldrovanda. Acestea si-au dezvoltat capcane, procurandu-si din corpul prazilor pe care le prind hrana.


In Delta Dunarii, se intalnesc singurele paduri de nisip din Romania, padurea Letea si padurea Caraorman, aici crescand liane ale caror lungimi pot ajunge pana la 25 de metri.

In topul celor mai mari pasari pradatoare din Delta Dunarii se afla Vulturul Codalb (Haliaetus albicilla), anvergura aripilor sale ajungand la 2,5 metri.

In topul celor mai mari pasari din Delta Dunarii se afla Pelicanul Cret (Pelecanus crispus), anvergura aripilor sale atingand 3,2 metri.

La polul opus, in Delta Dunarii se afla pitulicea “Ochiul Boului”( Troglodytes troglodytes) cu o anvergura a aripilor de pana la 17 centimetri si o greutate de pana la 13 grame, fiind cea mai mica pasare de la noi din tara.

Cele mai longevive animale din Delta Dunarii sunt broasca testoasa de uscat (Testudo graeca ibera) si broasca testoasa de apa (Emy obicularis ), care pot atinge varsta de 120 de ani.

In Delta Dunarii isi are habitatul Sarpele Rau (Dolichophis caspius) care atinge o lungime de 1,8 m.

Insula Popina, din Delta Dunarii este singurul loc din tara unde gasim lacustra Isophya dobrogensis.


Stufărişurile ocupă 1.750 kilometri pătraţi, iar Delta Dunării este cea mai mare suprafaţă compactă de stufăriş de pe glob.

Printre plantele din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării care atrag atenţia turiştilor se numără şi Noctiluca Miliaris. Pescarii din complexul Razim-Sinoe şi cei din Sfântu Gheorghe spun că, dacă în anumite perioade din an, te scalzi noaptea în unele zone din Marea Neagră sau din complexul Razelm, când ieşi din apă corpul îţi este fosforescent. Fenomenul este denumit 'lumânarea de mare'.

 Cel mai mare fluture identificat în Deltă este ochi de păun de noapte, care are o anvergură a aripilor de 18 centimetri, cea mai puţin longevivă insectă din Deltă fiind libelulele care trăiesc cel mult două zile, în acest timp ele nehrănindu-se, ci doar înmulţindu-se.

Delta Dunării este, de asemenea, şi cea mai bogată zonă piscicolă din România, cel mai mare peşte, un morun de 882 de kilograme, fiind pescuit în 1980 la Sfântu Gheorghe, iar cel mai mic peşte, cu o lungime de 3,2 centimetri, întâlnindu-se la Gura Portiţei.

 Peştele cu cea mai lungă migraţie care poate fi văzut în Deltă este anghila. Exemplarele din această specie străbat în şase luni 8.000 de kilometri până în Marea Sargaselor, unde se reproduc la o adâncime de 400 de metri şi apoi mor. Puietul ajunge inclusiv în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării după 3-4 ani.

 Singurele păduri de nisip din România se întâlnesc doar în Delta Dunării, în pădurile Letea şi Caraorman putându-se întâlni liane ale căror lungimi pot ajunge până la 25 de metri.

În pădurea Caraorman, în locul numit 'Fântâna Vânătorilor', se întâlneşte cel mai bătrân stejar. Are circa 400 de ani, un diametru de 3,8 metri şi este cunoscut ca 'Stejarul îngenuncheat'.

Unul dintre cei mai lungi şerpi diIN Europa, cunoscut sub numele de 'şarpele rău', trăieşte în zonele din apropierea Deltei Dunării şi este specie protejată la nivel european. Lungimea lui poate ajunge la 1,8 metri, fiind totodată una dintre speciile cele mai agresive, dar a cărei muşcătură nu este veninoasă.

Cea mai periculoasă specie este vipera de stepă, care se găseşte în populaţii numeroase în Sfântu Gheorghe şi pe grindul Perişor. Muşcătura viperei de stepă din Rezervaţie este însă mai puţin veninoasă decât cea a celorlalte specii de vipere europene.

Cele mai longevive vietăţi din Deltă sunt speciile de broască ţestoasă de apă şi cele de uscat, durata lor de viaţă fiind de circa 120 de ani.

Vulturul codalb este cea mai mare specie de pasăre răpitoare din Delta Dunării, anvergura aripilor sale ajungând la 2,5 metri.

Pe următorul loc într-un top al celor mai mari păsări din Deltă se plasează pelicanul creţ, altă specie protejată la nivel european. Anvergura aripilor sale este de circa 320 de centimetri, are o greutate de 13 kilograme şi o lungime de 170 de centimetri.

Capîntorsul este o pasăre care prezintă unul dintre cele mai curioase comportamente. Atunci când este ameninţat, îşi răsuceşte capul şi gâtul la 180 de grade, de aici venindu-i şi numele, şi scoate sunete asemănătoare celor scoase de un şarpe.

Cea mai mică pasăre din România este ochiul boului şi se poate întâlni în Deltă. Are până la 10 centimetri lungime, o anvergură a aripilor de până la 17 centimetri şi o greutate de până la 13 grame.

 Cel mai mare mamifer din Deltă este mistreţul, care poate ajunge la o greutate de 200 de kilograme, iar cel mai mic este chiţcanul.

Delta Dunării este, totodată, cea mai mare suprafaţă reconstruită ecologic din Europa şi tot aici, la Gura Portiţei, Sfântu
Gheorghe şi Sulina, se pot vedea cele mai sălbatice plaje din România.
< Inapoi

Comentarii vizitatori

Nu exista momentan nici un comentariu !

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu Mai aveti 350 caractere
  CAPTCHA Image
Ce vedeti in imagine? *
Campurile marcate cu * sunt obligatorii !

Ultimele anunturi


Vezi toate anunturile

Log in client...

Solicita oferta de cazare in Delta Dunarii Cazare Delta Dunarii - Uzlina

Clasament locatii delta dunarii conform votului vizitatorilor

Oferte last minute

Ultimele subiecte forum

Solunar

                Solunar 2012


Cazare Delta Dunarii


Cazare Delta Dunarii - portalul locurilor de cazare din Delta. Aici gasesti o sumedenie de locuri de cazare din orice locatie a Deltei Dunarii: pensiuni, hoteluri, vile. Click aici pentru Oferte cazare in Delta Dunarii.





 

Cazare Delta Dunarii Contact: contact@cazaredelta-dunarii.ro